Pravidla FYB H2H

Nedávno jsem četl článek o ultra maratonu, který se koná tuším někde v Kanadě, v kopcovitých lesích a skládá se z pěti okruhů po 20 mílích (něco málo přes 30 km). Problém je trochu v tom, že všechna kola nejsou stejná, a tak kolo může mít klidně i 26 mil (41 km), což už je skoro stejná délka, jakou má maraton. Každé kolo má převýšení okolo 3000 metrů a běžci mají na zdolání tohoto ultra maratonu 60 hodin a první tři kola musí dát pod 36 hodin. Trasa není vůbec značená… Běžec má jen mapu a kontroly jsou tvořeny položenými knihami, ze kterých běžec musí vytrhnout stranu se svým startovním číslem jako důkaz, že kontrolou proběhl… Navíc se každé kolo běžci startovní číslo mění a mění se také počet knih, které musí najít… Poloha a množství knih na trati není běžci známa… Ve chvíli, kdy běžec odstoupí ze závodu, tak mu místní trubač zahraje pohřební píseň… Zajímavý je už start závodu, kdy běžci jsou ubytovaní v kempu po dobu tří dnů a v průběhu této doby se čeká na to, až si ředitel závodu zapálí cigaretu. Od této chvíle mají všichni jednu hodinu na přípravu a pak závod odstartuje…

Nikoho asi nepřekvapí, že za celou dobu pořádání tohoto závodu, se podařilo dosáhnout cíle pouze 14 borcům a v posledních třech letech k nim nikdo nepřibyl…

Možná si říkáte, proč na sk8tovém webu v článku o pravidlech FYB H2H je věnováno tolik prostoru neskejtové tématice. Odpověď je nabíledni… Pravidla čtenář většinou chápe jako nudná, nezáživná a složitá. Po přečtení úvodu tohoto článku naopak pravidla FYB H2H můžou vypadat jednoduše a křišťálově čistě (kde jsem to u všech Standů slyšel…)

A jak tedy celý systém vypadá? Kvalifikace pro FYB H2H se jede tak, jak jí každý zná z „normálních“ soutěží a slouží k hrubému stanovení pořadí jezdců. Po kvalifikaci budou následovat FYB H2H souboje, které nebudou nudnými a obyčejnými H2H souboji, tak jak je všichni znají!

A kde je tedy ten rozdíl? Je jich hned několik:

  1. Ve standardním H2H souboji postupuje 4, 8, 12, 16, 24, 32 jezdců. V FYB H2H může postoupit libovolný počet jezdců (třeba všichni).
  2. Ve standardním H2H spolu jedou první postupující s posledním postupujícím, druhý postupující s předposledním postupujícím atd. Většinou se tak jedná o souboje, které postrádají náboj, a kde je výkonost obou jezdců tak odlišná, že méně výkonný jezdec předjede lepšího jezdce pouze v případě, že ten lepší jezdec svojí jízdu nedokončí.
    V FYB H2H je tomu jinak. Zde spolu svedou souboj jezdci, kteří jsou po kvalifikaci ve výsledkové listině vedle sebe. Tedy např. sedmnáctý s šestnáctým, patnáctý s čtrnáctým atd. Jde tedy o souboje výkonnostně blízkých jezdců a rozhodně tedy žádná jízda není jen „formální“
  3. Ve standardním H2H je při volbě 16 jezdců první kolo složené z 8 soubojů (1 s 16, 2 s 15, 3 s 14, … až 8 s 9). Do dalšího kola postupuje 8 nejlepších a jede se o postup do semifinále, pak o postup do finále, souboj o třetí místo a finále. V FYB H2H je to jinak. FYB H2H je rozděleno do kol po čtyřech soubojích. V prvním kole při volbě 16 postupujících jezdců z kvalifikace spolu jedou jezdci z 16 a 15 pozice, pak 14 a 13 pozice, 12 a 11 pozice a 10 a 9 pozice. Po odjetí těchto čtyř soubojů je počítačovým programem (SW) zaznamenán výsledek a provedena úprava průběžného pořadí na 9 až 16 místě. Tedy např. když šestnáctý porazí patnáctého, tak se posune na průběžnou 15 pozici atd. Dále pak SW zvolí další čtyři dvojice jezdců, kteří spolu sousedí v průběžném pořadí, ale kteří spolu ještě nesoupeřili v FYB H2H souboji… A jede se další kolo.
  4. Ve standardním H2H souboji je konec, když je odjet souboj o třetí místo a finále. V systému FYB H2H je konec ve chvíli, kdy v průběžném pořadí FYB H2H již není jezdce, který by nesvedl svůj souboj s jezdcem těsně před sebou (se kterým prohrál) a těsně za sebou (se kterým vyhrál). Tedy např. pro jezdce na 9 místě je to souboj s jezdcem na 8 místě (ten prohrál) a s jezdcem na 10 místě (ten vyhrál). V tuto chvíli se z průběžného pořadí stává pořadí konečné. Každý si našel svého „Bruna“, tedy soupeře, nad kterým vyhrál a zároveň má před sebou soupeře, který jej porazil, a který si našel svého Bruna v jeho osobě.

Možná to zní trochu složitě, ale není tomu tak. Připravený počítačový program automaticky hlídá dodržování všech pravidel, takže jezdci si jen užívají soubojů s podobně zdatnými soupeři.

A teď to nejdůležitější…. Závody, které budou mít postaveny H2H souboje na FYB systému budou mít před svým názvem zkratku FYB, aby každý jezdec na první pohled viděl, že se má na co těšit. Navíc všechny závody budou se statusem Basic (což není pravidlo, ale konstatování faktu pro tento rok) a jejich výsledky budou odesílané ke zpracování Corkymu do světového žebříčku a samozřejmostí bude jejich zveřejnění na webu sk8slalom.cz. Další změnou je, že závody budou pořádány bez rozdílu věku a pohlaví, tedy jako takové velké OPEN! Zdá se nám totiž naprosto nesmyslné pořádat šest kategorií a v každé mít pět jezdců a někdy ani to ne… To je přeci nuda. Takto si spolu zazávodí výkonnostně rovnocenní jezdci a jsem přesvědčen, že když se například Matějovi Štefkovi povede předjet náčelníka SGB, tak z toho bude mít větší radost, než kdyby si odjel pouze kvalifikaci ve své kategorii spolu se svými čtyřmi konkurenty, vyhrál by, ale závod by pro něj skončil, protože v tomto počtu jezdců se H2H zpravidla nejezdí.

Na webu sk8slalom.cz bude vedeno průběžné pořadí série, do kterého se bude započítávat 70% nejlepších výsledků každého jezdce… Však to znáte. Zde žádná změna nebude.

Find Your Bruno Series

2 komentáře u „Pravidla FYB H2H“

  1. A budou se samozřejmě počítat do celkového hodnocení série i single závody, které se nepojedou Bruno systémem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..